bioclimatic design

Portland’s climate, with its very cold winters and sometimes hot summers, requires a careful mix of active and passive design strategies to ensure proper interior conditioning. Site restrictions require the structure to be elongated along a northeast-southwest axis. High-performance, low-e, argon-filled, triple-glazed tilt-turn windows in all rooms provide cross-ventilation throughout the house. A centrally located staircase functions as a thermal chimney, allowing warmer air on the main level to escape through operable windows at the upper floor. The large southeast overhang and brise-soleil will minimize solar heat gains in the summer while harnessing the sun’s power in the winter.  Fewer, smaller windows on the northeast and northwest walls will minimize heat loss in the winter and unwanted solar gain in the summer months.

calm before the storm????

sitework contractor says trees will be cut on monday.  excavation to start soon thereafter (def. soon: “in or after a short time”). so, IF the stars align and the gods are willing, construction will start “soon”!  then, posting of construction progress images can commence – HOPE SPRINGS ETERNAL!

energy

Heating is provided by a high-performance air source heat pump and will supply hot water to radiant tubing throughout the house – radiant concrete slab at the first floor, radiant ceilings at the second floor.  Yes, this house is heated by electricity!  Electric space heating works for this project due to extremely low heat-loss provided by the very-tight, well-insulated building envelope coupled with a 7.2 kilowatt, grid-tied solar PV system.  The building envelope walls are super-insulated with 12” SIPs (Structural Insulated Panels – 11.25” rigid foam faced with 1/2” OSB sheathing) for a total wall R-value of 49.  Roof insulation is a hybrid system of 12” SIPs and cellulose for a total R-value of 98.  Subslab and slab perimeter insulation is R30.

About 70% of the electric power consumed in the house, which will be equipped with fluorescent and LED fixtures throughout, will be generated by a 7.2 kW photovoltaic system. Excess power from the PV system is purchased by the utility company and fed back into the grid.  This system will generate roughly 8,830 kilowatt hours of clean electricity annually and offset roughly 11,479 lbs. of CO2 emissions annually.

Domestic hot water will be generated by flat plate solar thermal panels (2) that preheat the water, backed up, as necessary, by a 119 gallon solar storage tank with integral electric element.  Insulated pipes and an on-demand pump efficiently distribute the hot water.  This system will produce roughly 11,592,000 Btu’s of clean, renewable energy annually and offset 4,906 lbs. of CO2 emissions annually.

Total annual energy costs for this house are estimated to be less than $1,000.

Future posts will include detailed presentations of each system.

community

Jessica and Todd’s decision to build a new home in an older neighborhood in Portland was based on the belief that building in the city has a lasting impact on the local economy, strengthens the neighborhood’s social fabric, and is economically and environmentally desirable because it taps into existing infrastructure and resources – a sustainable alternative to the resource-intensive greenfield developments.

By occupying a small urban infill lot, the house provides completeness within the architectural fabric of the neighborhood and adding density to the immediate surroundings. The site allows for easy access to the heart of the city. Restaurants, local shops, public parks, and the University are all within walking distance.

Two small parks are nearby and the neighborhood is relatively flat.  So, Jessica will be able to take the dogs on a walk unimpeded by barriers.  Or, perhaps more accurately, the dogs, Murphy (a Great Dane) and Cash (a Great Dane/Labrador Retriever mix), will pull Jessica along on their walk!

site

Situated on a formerly vacant urban parcel, the project repairs the street edge and adds immediate density to a well established neighborhood, thus avoiding the environmental impact of developing suburban greenfields or productive farmlands.

The site, a flat lot is bounded by houses on either side and synagogue pre-school in the back. The house is located in the center of the lot toward the front setback to maximize a sizable rear yard to provide room for exercise of the family’s two large dogs. All hard surfaces, including the driveway and the terrace, are planned to be permeable to allow stormwater to percolate into the ground.

uno

 yeah, i know, such an original first post title. it will get better!

design and construction documents are mostly complete.  building permit has been secured!  sitework will start later this week.  after twenty months of planning (and waiting!), we’re about to start.  so, settle in and follow the story as this project progresses from ideas, hopes, dreams (AND paper) into reality.  as charles dickens once wrote, “A thing constructed can only be loved after it is constructed; but a thing created is loved before it exists.”  let the love grow!

advice….check out the “about” page (if you haven’t already).  there you will find the basic premise of this blog.

shameless self-promotion….make sure you check out the “john gordon | architect” page to learn more than you’d care to know about me.  you can learn even more on the “more info” page!   

HERE WE GO!